fredag den 21. oktober 2016

6 tegn på at din krop har brug for mere fiber

Et af de mest almindelige tegn på, at du har brug for mere fiber i din kost, er oppustet mave og dårlig fordøjelse. Men før du begynder at beskæftige dig med de ubehagelige tegn på forstoppelse, er der flere andre signaler på, at din krop tigger om mere fiberholdigt grovkost. Så hold vejret (undskyld, nogle af dem er ikke så rare) og bliv forberedt på de klassiske tegn på fibermangel ...

1. Hvorfor er kostfiber vigtigt for din kost?

Fiber i din kost kan hjælpe (eller hindre hvis du mangler) adskillige nødvendige kropsfunktioner. For eksempel hjælper det at spise fiberholdige fødevarer (eller grovkost) via fiberrige frugter og grøntsager, nødder, bønner og bælgfrugter, bladgrøntsager, hele korn, osv.

6 tegn på at din krop har brug for mere fiber
6 tegn på at din krop har brug for mere fiber
Forskning viser at det vil sænke din risiko for at dø af en række kroniske sygdomme (dvs. diabetes, kræft, hjertesygdomme og andre typer af metabolisk sygdom) med 10 procent at øge din fiber indtagelse med bare 10-gram per dag (det er, hvad der svarer til en enkelt artiskok)

2. Du er altid oppustet

Mens man kunne forvente, det kan føre til ubehagelig luft i maven og oppustethed at øge dit fiberindtag, kan det samme også forekomme i modsatte tilfælde. Det kan også efterlade dig kronisk oppustet ikke at spise nok fiber grundet fordøjelsesproblemer og biprodukter fra kosten som bare sidder fast i dit fordøjelsessystem.

Få gang i tingene ved at øge din fiber indtagelse gradvist. Husk at gå langsomt og let frem ved at tilføje ikke mere end et par gram grovkost ad gangen, ellers risikerer du luft i maven, oppustethed, og maveproblemer.

3. Du bliver trær når du har spist

Der tænkes ikke på et kæmpe julemåltid her. Men hvis du konsekvent gaber og har behov for en lur efter måltider, før du kan komme videre… så mangler du meget muligt fiber i din kost.

Ifølge undersøgelser er fiber i kosten vigtigt for stabilitet i dit blodsukker. Det betyder, at hvis dine måltider er mangler fiber, oplever du sandsynligvis en forhøjelse i dit blodsukker efter at have spist, snart efterfulgt af den uundgåelige nedgang i blodsukker, og så overtager trætheds fornemmelsen!

4. Dårlig fordøjelse

Ofte vil manglende fiber i kosten vise sit grimme hoved i form af meget små afføringer, der er hårde som  småsten, og som er svære og nogle gange endda smertefuldt at komme af med. Utilstrækkelig fiber i kosten kan ændre lugt, farve og form af din afføring.

5. Du bliver hurtigt sulten lige efter at have spist

Der er en god grund til, du konsekvent anbefales tilstrækkelig fiber i din kost, hvis du forsøger at opretholde din vægt eller tabe et par kilo. Fiber holder dig mæt, så du ikke gribe til snacks eller andet hurtigt i timerne efter at have spist et måltid.

Hvis du finder dig selv stadig sultne lige efter at have spist (inden for 2 timer), er det en indikation på, at du har brug for mere fiber. Fiber udvider dit fordøjelsessystem, hvilket er grunden til fiberrige fødevarer som bønner og bladgrøntsager holder dig mæt meget længere.

6. Så hvor meget fiber er nok?

Hvis du oplever nogen af disse tegn på lavt fiberindhold i din kost og tror, du ikke du nok grovkost i din kost, så tal med din læge. Forskellige organer har trods alt forskellige kostbehov og din læge kender din sygehistorie bedst.

Ifølge undersøgelser, bør raske voksne mænd (under 50 år) indtage omkring 38-gram kostfibre per dag, mens raske voksne kvinder har brug for omkring 35-gram dagligt. Du kan opnå din andel af kostfibre i et udvalg af fuldkorn, bønner og bælgfrugter og frugt og grøntsager for at hjælpe med at opretholde din vægt, fordøjelse, kolesterol-niveau, sund afføring og stabilt blodsukker.

Ingen kommentarer: