mandag den 17. oktober 2016

Et forfriskende kig på 8 myter om dehydrering

Hvis du dyrker meget motion eller sport, er chancerne for, du har fået at vide, det er afgørende, at du holder dig hydreret, selv når du ikke aktivt træner eller er i kamp. Men i disse dage får selv folk i stillesiddende jobs, som revisorer og webdesignere at vide, at det er vigtigt at drikke en masse vand hver eneste dag.

Men er det sandt? Vil det have e negativ indflydelse på din generelle sundhed kun at drikke et par glas vand hver dag? I virkeligheden er der en hel masse myter om dehydrering så lad os tage et kig på otte af de mest almindelige myter om dehydrering...

Et forfriskende kig på 8 myter om dehydrering
Et forfriskende kig på 8 myter om dehydrering

Myte 1: Du kan ikke regne med tørst

En af de største myter om hydrering, er ifølge sundhedseksperter nu at ignorere din tørst. Faktisk viser forskning nu, at tørsten sandsynligvis er den bedste måde at opdage en persons hydreringsbehov.

I stedet for at holde øje med din tørst tørst er at spore den mængde, du sveder gennem noget, det hedder en sved-ratio. Men det er et forholdsvis indviklet system, som de fleste amatører ikke har tid eller tålmodighed til at analysere, så fokuser på at reagere på dine tørst niveauer i stedet.

Myte 2: Kaffe og te er dehydrerende

Mange mennesker tror, at drikke stærkt koffeinholdige drikkevarer (dvs. kaffe, te eller energidrikke) kan dehydrere os, selv om de giver vores mentale og fysiske præstationer lidt boost.

Men forskning viser nu, at koffein ikke har den store indflydelse på hydrering, som vi engang troede det gjorde. Faktisk, hvis du træner, tisser du sandsynligvis ikke mere, end du ville, hvis du havde drukket vand alene. Så når det kommer til hydrering, er der ingen større grund til at undgå koffeinholdige drikkevarer.

Myte 3: Du skal drikke 8 glas vand (eller mere) hver dag

I årevis har vi fået at vide, at for at holde os sunde og raske, vi skal drikke omkring otte glas vand hver dag ... eller mere. Men her er problemet med denne idé: ikke alle er ens i form af deres aktivitetsniveau eller størrelse, så det er lidt ligesom at forsøge at passe en firkantet pind i et rundt hul.

Sandheden er, at sprtsfolk og motionister kan have behov for at drikke så meget vand hver dag. Dog vil mænd og kvinder, der tilbringer det meste af deres dage i hjemmet eller på kontoret nok ikke have brug for den slags hydrering. Bare lad tørst være din guide.

Myte 4: Vand fra hanen er ikke nok

I årevis har selskaberne bag flaskevand insisterede på, det er den eneste måde at få frisk og rent vand, som er den type vand din krop har brug mest. Men de fleste sundhedseksperter har afvist denne idé og fundet, at i de fleste tilfælde er postevand lige så godt til holde kroppen hydreret som hvilken som helst flaskevand.

Så medmindre du bor i et område, hvor i ikke har rent vand i hanen, så hold dig til det, der er tilgængelige i dit hjem rørene. Hvis det ikke er tilfældet, så er vand på flaske en bedre vej at gå.

Myte 5: Sportsdrikke er spild

Debatten om sportsdrikke som Faxe Kondi og Gatorade har rullet i årtier. Men er der noget om påstanden om, at disse drikkevarer, som ofte indeholder masser af sukker og kalorier, faktisk kan hjælpe hydrering?

Det kan de faktisk. I situationer, hvor kroppen bliver presset til det yderste – såsom ved et maraton om af sommeren - vil et glas vand ikke være nok. Elektrolytter og sukker i energidrikke kan faktisk få kroppen til at arbejde bedre end rent vand, en vigtig forskel for enhver seriøs atlet.

Myte 6: Du kun undgå hedeslag ved at drikke vand

De fleste mennesker ved, at det er farligt at engagere sig i intense aktiviteter, som sport, på dage, hvor temperaturen skyder over 25 grader eller deromkring. Men hvad nu hvis du fortsætter med at drikke masser af vand eller endda energi drikkevarer, betyder det du undgår risiko for at få hedeslag?

Svaret er ifølge de fleste andre eksperter, nej. Det er fordi ens niveau af hydrering ikke har meget at gøre med dit varmeniveau, hvilket i sidste ende fører til hedeslag. Hvis din krop er overophedet, er der ikke meget et koldt glas vand kan gøre. Derfor er det vigtigt, at folk du køligere omgivelser til at træne i på meget varme dage.

Myte 7: Klar urin er nøglen til hydrering

Jo mere du drikker, jo mindre farve, kan du generelt se i din urin. Det er i virkeligheden, et tegn på at du ikke længere udskiller så mange næringsstoffer i din urin. For mange mennesker, er det tegnet, de nødt til at nå: ikke før deres urin er klar har de indtaget nok vand.

Men de fleste sundhedseksperter insistere på, at er lidt over toppen. I de fleste tilfælde din skal urin have mindst et skær af gul. Hvis det er blegere, så er  hvad der kommer ind også  bare hvad der kommer ud, hvilket betyder, at du ikke gør noget særligt vigtigt for din hydrering. Bemærk lige, at en mørk og ildelugtende urin kan være et tegn på, at du har brug for at indtage et glas vand eller to.

Myte 8: Der findes ikke noget der hedder over-hydrering

Vi ved, at det sandsynligvis ikke vil have en stor indvirkning på en stillesiddende kontormedarbejder ikke at drikke nok vand, men kunne skade en lang-distance løber. Men hvad med at drikke for meget vand? Er det muligt, og hvis ja, hvad er konsekvenserne?

Faktisk kan du drikke for meget vand. Det kan føre til en tilstand kendt som symptomatisk hyponatriæmi, hvor natrium-niveauet i blodet bliver for lavt. Det er et problem, som nogle gange påvirker løbere, der er overdrevent bekymrede for dehydrering. Igen, den bedste måde at overvåge hydrering på, er bare at være opmærksom på din tørst.

Ingen kommentarer: