torsdag den 22. september 2016

7 fødevarer, der forværrer Psoriasis

Hvis du lider af tilbagevendende psoriasisudbrud - en autoimmun lidelse karakteriseret ved hurtig hud cellevækst, der udløser udvikling af skællende, betændte, røde pletter på huden – så kan du overveje, om kostændringer kunne lindre dine symptomer.

Den gode nyhed er, at mange medicinske eksperter og patienter har konstateret at undgå visse fødevarer på denne liste kan mindske psoriasisudbrud ...

1. Rødt kød

Visse fødevarer med højt fedtindhold, såsom rødt kød, er blevet forbundet med øget kolesterol og forværring af ledsmerter. Det skyldes, at fødevarer, der har højt indhold af mættet fedt, også er tilbøjelige til at fremkalde inflammation.

Ud over rødt kød, omfatter fødevarer med højt indhold af mættet fedt ost, smør, og friturestegt mad. Hold dig i stedet en overvejende plantebaseret kost og indtag protein i form af nødder, frø og fede fisk med masser af omega-3 fedtsyrer for at undgå betændelse i led og muskler.

7 Fødevarer, der forværrer Psoriasis
7 Fødevarer, der forværrer Psoriasis

2. Natskygge grøntsager

Natskygge grøntsager som tomater, peberfrugter, kartofler og aubergine indgår ganske ofte i mange måltider. Men mange medicinske rapporter viser, at psoriasispatienter hævder, at disse grøntsager fra natskyggefamilien forårsager betændelse og psoriasisudbrud.

Forskning om denne påstand mangler. Men mange psoriasispatienter rapporterer forbedrede symptomer efter at have elimineret natskygge produkter fra deres kost. Der er ingen skade i at prøve at fjerne disse fra  kosten for at se, om der er en sammenhæng, men gør det under vejledning af din læge.

3. Frosne færdigretter og fast food

Næste gang du smider en frossen lasagne i ovnen til middag, så tag et kig på det ernæringsmæssige indhold først. Hvad du vil bemærke er, at der er et væld af stærkt forarbejdede ingredienser i, hvilket svarer til en hel masse tomme kalorier og raffineret sukker.

Selvfølgelig er det i orden en gang imellem at vælge frosne færdigretter eller fastfood til middag, vi alle får travlt. Men husk på, at disse fødevarer er stærkt forarbejdede og har været forbundet med øget betændelse i kroppen. Hvis du lider af psoriasis, bør raffineret sukker og mel være på din "fødevarer at undgå" liste.

4. Sodavand

Den medicinske samfund frygter ofte at placere skylden på visse fødevarer som årsagen til sygdom. Imidlertid har talrige undersøgelser indikeret en sammenhæng mellem vægtforøgelse (og fedme) og udvikling af psoriasis.

Specifikke molekyler som udskilles fra fedtceller kan gøre psoriasis endnu værre, hvilket er grunden til vægtkontrol og undgåelse af tomme, høj kaloriefattige drikke (dvs. sodavand og blandede cocktails) er afgørende for enhver psoriasis patientens kostplan.

5. Hvidt brød

Selvom en glutenfri kost til at lindre psoriasis syge anses kontroversielt af mange sundhedsudannet, peger forskning på, at 25-procent af alle psoriasispatienter også lider af gluten intolerance. Yderligere forskning bemærker, at patienter med gluten overfølsomhed viste signifikant forbedring i psoriasissymptomer, når de overholdte en glutenfri diæt.

6. Sukkerholdige snacks

En kost med et højt sukkerindhold, går måske ikke hånd i hånd med psoriasis, men det går hånd i hånd med vægtøgning. Faktisk har forskere etableret en sammenhæng mellem fedme og øget risiko for psoriasis, psoriasisgigt, og forværret psoriasis sværhedsgrad (hvis du allerede er ramt af sygdommen).

Overvægtig kan udløse psoriasis i dem, der allerede er disponeret for lidelsen. Dette kan skyldes sekretion af cytokiner af fedtceller, som udløser betændelse.

7. Alkohol

Det er påvist, at kvinder, der drikkker øl har en øget chance for at udvikle psoriasis modsat de, der ikke indtager drikken.

Undersøgelser har fundet, at kvinder, der drak ikke-lys øl havde en øget risiko for psoriasis på grund af visse komponenter i bryg af øl (dvs. brugt i gæring af byg). Undersøgelsen fandt imidlertid også, at andre former for alkohol (dvs. vin, spiritus), også kan udløse psoriasisudbrud grundet udvidelse af blodårene, som giver flere inflammatoriske udløsere i huden.

Ingen kommentarer: