mandag den 7. september 2015

Fiberrig kost - et par enkle tips

Mange mennesker spekulerer på, hvorfor fibre er så godt for helbredet, og hvorfor fiberrig kost har så mange fordele for kroppen. Du kan finde svaret finde i denne artikel.

Mens kostfibre forbruges, bidrager de til en følelse af oppustethed, dermed den person i årsag spiser mindre og kan holde sin vægt under kontrol. Fibre har ikke nogen næringsværdi eller energimæssige værdi, fordi de ikke fordøjes, så de passerer direkte ind i tarmen uden at blive absorberet, men at regulere visse fysiologiske mekanismer i kroppen.

Fiberrig kost - et par enkle tips
Fiberrig kost - et par enkle tips
For at få den rette mængde af fiber i kroppen, bør man ikke ty til piller eller kosttilskud, men det er nok at have et meget varieret kost, rig på grøntsager, frugt, grøntsager, fuldkorn og deres derivater. Fibre opdelt i to kategorier - opløselige og uopløselige. Opløselige fibre regulerer optagelsen af næringsstoffer - fedt og sukker - og kontrollere dit blodsukker niveauer og kolesterol i blodet.

De har præbiotisk aktivitet og favorisere udvikling af nyttige bakterier i tyktarmen på bekostning af patogene bakterier. De findes primært i frugt og grøntsager. Uopløselige fibre - lignin, cellulose og hemicellulose - hjælp ved driften af mave-tarmkanalen, danner gødningsmassen og favorisere deres afskaffelse, de findes primært i fuldkorn og grøntsager.

Uopløselige kostfibre hjælper med at forhindre forstoppelse ved forøgelse af vægten af afføring og nedsætte transit tiden gennem mave-tarmkanalen. Resultatet er endnu bedre, når vandforbruget er højere. Fibre forbedrer tarm funktion, reducere risikoen for visse sygdomme og sygdomme såsom hæmorider og diverticulosis, hjælpe med at forhindre tyktarmskræft. Opløselige fibre langsom fordøjelse og optagelse af kulhydrater, der begrænser stigningen af glukose i blodet. Således ved korrekt at spise, kan folk med diabetes regulere deres blodsukker. Fiber kost hjælper med at forebygge hjertesygdomme og forbedre blodlipidniveauer.

Kostfibre er vigtige for kroppen, fordi de reducerer kolesterol i blodet, og dermed forhindre atherosclerose, hjertesygdomme og for tidlig aldring. Nogle undersøgelser viser, at fiber reducerer risikoen for ovariecancer og brystcancer.

Fødevarer rige på fiber

  • Grøntsager: gulerødder, kål, champignon, aubergine, rødbeder, salat, løg, artiskokker, tomater, majs.
  • Bælgplanter: ærter, bønner, linser, kikærter.
  • Korn og korn-produkter afledt af: brød, kiks, pasta, byg, korn indeholder klid.
  • Tørrede frugter: hasselnødder, valnødder, mandler.
  • Frisk frugt: æbler, bananer, pærer, jordbær, abrikoser, ferskner, appelsiner, figner, rosiner, kiwi.
Ifølge nogle undersøgelser, blev det konkluderet, at folk forbruger på en dag mindre end 20 gram kostfibre - typisk 8-10 gram fibre fra kornprodukter og brød, 2,3 g fibre fra kartofler, 6,5 g fibre fra grøntsager og 1-2 g fiber fra frugter. Det lave fiberindhold sikkert fører til nogle sygdomme. Normalt skal den daglige ration være mindst 20 g fibre, ville det være ideelt at forbruge 40 g og til ikke at overstige 60 g per dag. Folk, der er overvægtige eller svært overvægtige har behov for at spise mere frugt og grønt og færre kerner. Dagligt forbrug af frugt og grøntsager skal være mindst 400 g. Mad med fibre

De vigtigste kilder til fiber findes i vegetabilske produkter. Nogle har et moderat fiberindhold, mens andre har et lavt. Når du vælger et produkt, bør det ikke kun betragtes fiberindholdet for 100 g, men dens energi værdi så godt.

Fiber-rig kost anbefales på kort sigt for folk, der ønsker at tabe sig, men på længere sigt er det angivet en for en afbalanceret kost, der ikke indeholder for meget fiber. Fibre skal tages fra frugter, grønne bladgrøntsager, frø, kerner, nødder og rødder - men altid spises med måde. Kostfibre er væsentlige elementer for en sund krop, så de bør ikke undgås, især når udvalg af lækre fødevarer, der giver fiber er ikke så svært.

Ingen kommentarer: